Homepage » O nama

povijest

Danas
Povijest
Foto galerija
Lokacija
Kontakti
Na prijelazu u 20.st, 1898.g, Jakov Katalinić je u Zadru imao brodogradilište za drvene brodove koje se postupno razvijalo te se krenulo i s popravkom parobroda. Njegovi su sinovi nastavili s unapređivanjem tih aktivnosti sve do kraja prvog svjetskog rata. U razdoblju između 2 rata, pod talijanskom vladavinom, brodogradnja je u Zadru stagnirala zbog nedostatka odgovarajućih ekonomskih uvjeta koji bi podržali njen razvoj. Nakon drugog svjetskog rata, u siječnju 1946.g., osnovano je brodogradilište “Jadran”. Postupno su se u njega integrirale nekoliko manjih radionica koje su dotada radile neovisno.

Bio je to začetak sadašnjih modernih aktivnosti brodogradnje i popravka brodova u našem brodogradilištu. Od 1946.g. do 1956.g., brodogradilište je u Zadru sagradilo priličan broj ribarskih, putničkih i teretnih brodova. U to je vrijeme brodogradilište promijenilo naziv u “Brodogradilište Zadar”. U ožujku 1959.g., brodogradilište je postalo dijelom “Tankerske Plovidbe d.d.” (bivši “JTP Zadar”). 1964.g., dok od 2300 tona, vezan u zadarskoj luci, omogućio je brodogradilištu daljnji razvoj.

Tijekom 1970-ih, brodogradilište je dosegnulo maksimum na tadašnjem lokalitetu, te ga je vodstvo društva odlučilo premjestiti na novu lokaciju. Ranih 1980-ih, brodogradilište je premješteno u dobro zaštićenu uvalu Vela Lamjana na otoku Ugljanu gdje se nalazimo i danas.
 

Lokacija

Kontakti

Nauta Lamjana d.o.o.
Put Vele Luke 71,
23272 Kali, Hrvatska

+385 23 208 739
+385 23 208 740
info@nauta-lamjana.hr
Naši izdvojeni projekti
O nama Usluge Reference Lokacija Foto galerija Kontakti Site by Spring Media
Politika zaštite osobnih podataka Izjava o zaštiti osobnih podataka Izjava o kolačićima